Sesuaikah Vit C untuk ibu mengandung??

Tatkala disahkan hamil, seorang bakal ibu pastinya akan merujuk dan mencari sumber terbaik bagi memberikan bayi yang bakal dilahirkannya.
Salah satu perkara yang menjadi lumrah di kala hamil ialah pengambilan supplement. Namun, terdapat bakal2 ibu yang masih ragu2 dengan pengambilan supplement, meskipun yang diberi oleh klinik/hospital yang dikunjungi tatkala lawatan ante-natal. Ini adalah kerana beberapa tohmahan tentang supplement dan vitamin, misalnya:
“Vitamin semasa mengandung membuatkan anak besar”
“Vitamin semasa mengandung menggemukkan”
Apakah sebenarnya tujuan pengambilan supplement dan vitamin semasa hamil?

Untuk pengamal vitamin c, sekarang bolehlah tarik nafas lega kerana anda mengambil keputusan yg tepat untuk amalkannya kerana vitamin c mampu membuat ibu yang hamil………..♥

  • Mengelakkan rabun malam
  • Membina sel otak
  • Mengelakkan kelesua
  • Membantu menyerap zat besi
  • Membantu dalam sintesis protein
  • Mencegah komplikasi semasa hamil seperti kelahiran yang kurang berat badan, anemia, etc.
  • Mencegah selesema
  • Memperbanyakkan susu badan
  • Mengelakkan anak anda terkena demam kuning.
  • Tidak meletihkan anda..

Insya allah, proses penyembuhan juga akn lebih pantas.
Ibu yang dalam pantang hanya memerlukan multivitamin yang lengkap dengan zat besi kerana zat besi diperlukan untuk pembinaan sel darah merah ditambah ibu banyak kehilangan darah semasa haid dan nifas. Thus, by consume vitamin C dapatmembantu si ibu mendapat khasiat secukupnya dan mampu mengawal sebarang bentuk tekanan serta vitamin ini membantu mengelakkan si ibu mendapat risiko meroyan.

—————————————————————————————
Namun bagi ibu yg mengandung 1-5 bln, mmg iolss tak galakkan untuk amik, sebab apa? Sebab kandungan masih pra-matang, baby belum terbentuk menjadi janin. Usah kan kata vitamin, makanan pun ada yg tak boleh mkn, but kalau dah kandungan 6/7/8 bulan, boleh ambil, supaya baby dapat juga merasa vitamin c ni. Lagi bagus amik ni, sbb ada gluthathione, iaitu master oxident yg berfungsi sbgi penapis, semua yg kita mkn, toksik2 tu untuk smpi ke baby. Ada juga yg breastfeed, tapi ada mcm2 masalah, antaranya baby jd mengamuk xnk menyusu, dan sbginya, jadi mungkin juga baby tu ada alahan dgn beberapa bahan dlm PMCVC ni, allergic seafood ke apa, jadi sbgi ibu, bolehla observe tindak bls PMCVC ni kat baby jugak, sebab what moms eat is what baby eat kan? Anis bknnya dokter, kalau tanya soalan susah2 tu, anis tak mampu sgt nak jwb. Yang ni semua pun yakin sebab anis penah tanya dokter uitm, about few things🙂
Remember, what you eat, is what your baby eat

*Info Credit to : Felina beauty shop

Hubungi : Normi 0192281260
Facebook : Neng’s Miswadi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s